Povestesc.
cu Iulian Văcărean
1 martie, 2017

avans 5 %

Prima casă pe care am avut-o era în spatele casei vopsită-n albastru a bunicii, a mea era văruită-n alb și era părăsită încă din iarnă. Deșteptarea primăverii aducea un fel de hărnicie a noastră a tuturor prin ograda de la marginea râului Rebra. Eram prea mulți nepoți și fiecare își revendica locul de joacă încă din primăvară. Prima mea casă era moștenire de la porcul care a fost tăiat de Crăciun și era primul an în care bunica s-a hotărât să țină pe lângă casă numai găini. Chiar dacă făceam curățenie zilnic în ea era imposibil de locuit , dar așa m-am obișnuit cu greul și speranța că în curând o să am casa mea. După cotețul porcului am învățat că nu există teama de întuneric, după ce am locuit o vară în șopronul de lemne. Au mai urmat câteva locuiri importante înainte de cele 7 chirii și 17 ani de București.

16142869_10154740766805733_5939253585065773034_n

7 pași simpli pentru primul pas în casa ta sau cum să nu regreți înainte de a plătii 30 de ani rată la bancă.

1. Chiar ai nevoie de o casă care să fie a ta? Știi, cu banii pe care-i dai pe o casă poți să stai lejer în chirie vreo 20 de ani cam în orice Capitală de prin lume să nu mai vorbim de plaje sau altele.

2. Dar dacă totuși te-ai hotărât să nu mai trăiești ca un nomad, strângându-ți toată casa într-un portbagaj de fiecare dată la 2/3/5 ani e bine să începi să faci economii minim doi ani înainte, asta te va ajuta sa strângi cei 5% avans prima casă și câțiva bani de renovare.

  3. Caută banca și consilierul bancar care- chiar vrea să te ajute să pășești pe drumul ăsta responsabil în care vrei acoperișul tău. Cu cât vei venunța mai repede la toate tavanele înalte și apartamentele cu terasă, mansardă, open space, decomandate și câte și mai câte cu atât vei găsi mai repede apartamentul care să fie eligibil pentru tine. Da, știu de tot felul de povești că poți găsi palatul din vis cu banii de prima casă, dar n-am nici un prieten care să stea într-un palat de genul.

4. Mai sunt notarii, avansul, certificatul energetic, imobiliarii care trebuie plătiți și ei, chiar dacă trebuie să renunți la termopanele din lemn și ajungi tot la cele din plastic, dar despre renovări vorbim mai târziu.

5. Ai găsit casa, ești eligibil, dosarul e gata pentru fondul de garantare, dar se pare că salariul tău din ultimele trei luni nu este îndeajuns și trebuie să-ți găsești un codebitor; frați, surori, părinți, prieteni – vezi tu cine poate fi alături de tine vreo 30 de ani.

6. Mai ai puțin până semnezi și deși nu e casa visurilor, ai muncit atât de mult la proiectul ăsta încât casa asta e raiul imobiliar pentru tine.

7. Acum începe planul de renovare … cu asta mă ocup acum, poate tu ai fost mai norocos și trebuie doar să găsești mașina potrivită pentru a-ți duce lucrurile dintr-un loc în altul.

Și mai e ceva, animalului tău trebuie neaparat să-i placă noul tău loc, fie el pentru un an sau pentru următorii 30 de ani de rate lunare la bancă.

Oricum ar fi, știi și tu de la bunica sau bunicul că-n viață trebuie să plantezi un copac, să construiești o casă și să mergi până la capătul pământului cu femeia pe care o iubești.Comentează cu Facebook