Povestesc.
cu Iulian Văcărean
22 martie, 2017

Atenția părinților – Homless at Home

Pe stradă când eram mic toți vecinii mă porecleau ”uliță fierbinte”. Nu-mi plăcea să stau singur în casă așa că eram pe la toți vecinii. Părinții mei munceau mult, mă uitam des pe fereastră să văd când se întorc de la serviciu. Știam pe atunci să număr până la 12 și începeam să înțeleg acele ceasornicului. Coșmarul copilăriei mele era metamorfozat într-o pasăre mare neagră. Pasărea spărgea geamul pe care mă tot uitam în așteptarea părinților plecați la schimbul 3. Îmi imaginam cum vine și mă ia în ghiare și mă duce undeva departe într-o lume a monștrilor și a singurătății.

beneva-1280x720

Această teamă a mea a început într-o noapte de iarnă, în care am dormit cu un ceas deșteptător roșu și un cuțit sub plapumă așteptând ora când avea mama să se întoarcă de la ”filatură”. Spre dimineață am avut destul de mult curaj să vreau să aprind lumina, ca să ajung la întrerupător aveam nevoie de un scaun…am pus lemnele din fața sobei pe plită, să-mi fac loc pentru a pune scaunul. Știu că sună a coșmar dar mama m-a găsit aproape asfixiat într-un tremur îngrozitor. Această poveste a călătorit cu mine prea multă vreme, între timp se născuse și sora mea, vremurile și presiunea financiară în care părinții munceau în schimburi de noapte s-a schimbat și timpul petrecut cu ei a fost îndeajuns. Porecla mi se schimbase-n piticot, apoi în chinezu sau crețul apoi nici nu mai știu.

Da, știu că nu am copil și nu pot să dau sfaturi, dar am citit destul pentru a documenta noua campanie a Asociației BENEVA – Homless at Home – NU TOȚI COPIII STRĂZII TRĂIESC PE STRĂZI ” Lipsa de timp și interacțiune din partea părinților îi face pe copii să se simtă abandonați emoțional. Fapt ce duce la anxietate și izolare socială. Ascultă-i și discută cu ei cel puțin o oră pe zi.”

10277924_10152371543745733_39555822868215783_n

”Lipsa atentiei acordate copiilor are efecte dramatice.

Din ce in ce mai multi copii care provin din familii considerate normale au nevoie de consiliere psihologica.  Cauza nu este constientizata la timp, iar cei mai multi parinti nu o realizeaza pana cand efectele asupra copiilor devin imposibil de ignorat.

Neglijarea si lipsa atentiei din partea parintilor pentru copii are efecte la fel de devastatoare ca violenta fizica si abuzul sexual. Majoritatea copiilor care nu petrec timp activ cu parintii ajung sa se simta abandonati emotional. O suferinta invizibila care are efecte ireversibile pentru dezvoltarea emotionala si comportamentala a copiilor.

Efectele psihologice neglijarii:

– anxietate, izolarea sociala, depresie, tulburari de panica, deficit de atentie si hiperactivitate, dificultati in dezvoltarea limbajului, performante scolare scazute.

Cresterea copiilor nu trebuie sa fie secundara carierei profesionale.

Multi parinti fac greseala sa supraestimeze importanta lucrurilor materiale asupra celor imateriale. Pe cand un copil vede lucrurile exact invers. De cele mai multe ori, putin timp alaturi de cel mic inseamna mult mai mult decat orice jucarie. Timpul petrecut alaturi de copii este vital dezvoltarii sanatoase a acestora.  Psihologii recomanda parintilor sa petreaca cel putin o ora in fiecare zi alaturi de copii pentru ca un copil care se simte iubit va creste intr-un adult care va iubi la randul sau.”

http://beneva.ro/atentia_parintilor/Comentează cu Facebook